به گزارش گروه سیاسی جوانان خوز به نقل از پایگاه خبری «نورث آفریقا پست»، در شرایطی که گروه بریکس به زودی خود را برای ورود چندین کشور آفریقایی به این ائتلاف آماده می کند، تلاش برای دلارزدایی می تواند از فشارهای فزاینده ناشی از نوسانات دلار بر اقتصاد کشورهای قاره سیاه بکاهد.
پیروزی لولا داسیلوا در انتخابات ریاست جمهوری اخیر برزیل با سیاست های ضدآمریکایی و گرایش او به سمت قدرتهای شرق به ویژه چین و روسیه، باعث شده است تا بریکس به جبهه ای قدرتمندتر از گذشته علیه هژمونی دلار در جهان تبدیل شود و یکدست تر شدن این بلوک اقتصادی قدرتمند متشکل از پنج قدرت اقتصادی نوظهور جهان بویژه قدرت بلامنازعی مثل چین، کار را برای ادامه بهره برداری های ابزاری از دلار برای آمریکایی ها به مراتب دشوارتر ساخته است.
قرار است اجلاس سالانه بریکس دوم و سوم ماه ژوئن (۱۴-۱۳ خرداد ماه سال جاری) در آفریقای جنوبی برگزار شود.
جوزف سالیوان، مشاور ویژه سابق و اقتصاددان در شورای مشاوران اقتصادی کاخ سفید در دوران دولت ترامپ می گوید که زمان وقوع دلارزدایی ممکن است پس از تصمیم اخیر روسیه برای معرفی یک ارز جدید فرا رسد.
جوزف سالیوان در مقاله ای که هفته گذشته در فارین پالیسی منتش شد، اعلام کرد که این ارز جدید می تواند به منظور انجام مبادلات تجاری مرزی توسط کشورهای عضو بریکس امورد استفاده قرار گیرد.
بر اساس این گزارش، جایگزینی ارز جدید به جای دلار می تواند موافقان و مخالفان فراوانی را به دنبال داشته باشد.
اعضای گروه بریکس از جمله موافقان دلار زدایی هستند. زیرا این مساله سبب سبب تقویت تمایلات ضد امپریالیستی می شود.
هفته گذشته نیز مائورو ویرا وزیر خارجه برزیل اعلام کرد در گفت وگو با کشورهای دیگر مثل پاراگوئه، هند و چین اجرا کردن یک سیستم پرداخت بر اساس ارزهای ملی کشورها مطرح شده است ولی هنوز درباره ورود یک ارز مشترک زمان زیادی لازم است.
وزیر امور خارجه برزیل به هزینههای بالای استفاده از ارزهای رایج در جهان اشاره کرد و گفت: سعی خواهیم کرد با استفاده از پرداختهای مشترک بین کشورهای اتحادیه از هزینههای سنگین نقل و انتقال این ارزها خودداری کنیم.
به تازگی تارنمای “سیانبیسی” در گزارشی با اذعان به افول آرام هژمونی دلار در اقتصاد جهانی، یادآور شد که این روند اگرچه در آینده نزدیک رخ نمیدهد، اما هر روز بر تعداد کشورهای خواهان حذف دلار افزوده میشود.
در ادامه این گزارش شبکه خبری سیانبیسی عنوان شد که هر روز به تعداد کشورهایی که خواستار داد و ستد براساس ارزی غیر از دلار هستند، اضافه می شود.
این شبکه خبری آمریکایی در مطلبی با عنوان “تمایل از آمریکای لاتین تا آسیاس شرقی برای دوری گزیدن از دلار شدت گرفته”، آورده است: دلار آمریکا چندین دهه پادشاه تجارت جهانی بوده است و دلیل این امر نه تنها بزرگی اقتصاد ایالات متحده عنوان شده، بلکه نفت به عنوان کالای کلیدی تمام اقتصادهای کوچک و بزرگ جهان بر مبنای دلار قیمت گذاری می شود.
اما از زمانی که بانک مرکزی آمریکا (فدرال رزرو) برای مقابله با تورم در داخل نرخ بهره را افزایش داد، بسیاری از بانک های مرکزی دیگر در سراسر جهان نیز نرخ بهره را با هدف جلوگیری از خروج سرمایه و کاهش شدید ارزش پول خود افزایش داده اند.
پایان گزارش/