پایگاه خبری - تحلیلی1400

Language

Language

برچسب‌ها

ایران دارای بهترین دانش بومی مدیریت منابع آب به نام “کاریز”

در کشوری زندگی می‌کنیم که در آن بهترین دانش بومی مدیریت منابع آب به نام "کاریز" را داریم اما برنامه جامعی برای نگهداشت و مدیریت آن ارائه نداده‌ایم؛ "حکمرانی آب" به هیچ عنوان قابل کپی‌برداری نیست و باید به فراخور شرایط سیاسی و اقتصادی بومی‌سازی شود.

به گزارش خبرنگار جوانان خوز، سامانه ناکارآمد و از هم گسیخته حکمرانی آب (water governance) در کشور در آستانه هشدارآمیزی قرار گرفته و اگر به درستی واکاوی و دگرگون نشود، پیامدهای جبران‌ناپذیری را برای کشور به دنبال خواهد داشت.

حکمرانی آب در واقع به مجموعه سیستم‌های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و اداری گفته می‌شود که به منظور مدیریت، توسعه‌ و تحویل منابع آبی در سطوح مختلف تعریف شده‌‌اند. حال آنکه شوربختانه حکمرانی آب از سوی برخی از سیاست‌گذران با مدیریت منابع آب به اشتباه، یکی انگاشته می‌شود. در حقیقت، مدیریت آب به کنش‌هایی همانند پایش، گسترش، بهره‌برداری و کارهای روزمره با هدف بهبود وضعیت منابع آب می‌پردازد در حالی که حکمرانی آب با ساختار و بستری پیوند دارد که اهداف مدیریتی در آن تعریف می‌شوند.

تا زمانی که آب و آبخیزداری در یک سامانه یکپارچه مدیریتی تعریف نشوند، روز به روز بر مشکلات و تهدیدهای ناشی از آب اضافه خواهد شد تا جایی که این از هم گسیختگی‌ها، شالوده‌های سیاسی و اجتماعی کشور را به شدت تحت تأثیر قرار خواهد داد.

برای نجات مدیریت آب در کشور اگرچه سندنویسی و تعریف پروژه‌های گوناگون از نیازهای مهم است اما این‌ها هیچ‌کدام کافی نیستند. به جای اینکه منابع مالی، وقت و سرمایه‌های انسانی کشور بیشتر به سندنویسی اختصاص داده شوند، شایسته و بایسته است که سامانه‌های مدیریتی، به طور جدی و بنیادی و با توجه به شرایط امروزی و بومی کشور دگرگون شوند.

ما در کشوری زندگی می‌کنیم که در آن بهترین دانش بومی مدیریت منابع آب به نام “کاریز” را داریم اما برنامه کارآمد و جامعی برای نگهداشت و مدیریت آن ارائه نداده‌ایم زیرا در ساختار کنونی، بسترهای اجرایی آن به خوبی وجود ندارند.

حکمرانی آب به هیچ عنوان قابل کپی‌برداری نیست و باید به فراخور شرایط سیاسی و اقتصادی کشور بومی‌سازی شود.

بنیادی‌ترین موضوع در حکمرانی مطلوب آب این است که وظایف و مأموریت‌ها و شرح وظایف هر کدام از نهادها مشخص و با هم هماهنگ باشند و کاربری‌ها نیز باید متناسب با مزیت‌های هر منطقه تعریف شود. تا زمانی که تعارض سیاستی بین بخش آب و آبخیزداری در کشور حل نشوند مشکلات و دشواری‌های آب در بخش کشاورزی، صنعت و محیط زیست و مخاطرات ناشی از آن حل نخواهد شد و دشواری‌های بخش آب در کشور به سرانجام نخواهند رسید.

پیشنهاد می‌شود موضوع تشکیل وزارت آب و آبخیزداری به طور جدی مورد بررسی قرار گیرد و از بحران‌های غیرقابل مدیریت آینده پیشگیری شود. بی‌گمان در آن زمان، موضوع انرژی نیز به گونه شایسته‌تری در یک سامانه یکپارچه، مدیریت خواهد شد.

“محمد آریامنش؛ زمین‌شناس، هیدروژئولوژیست و دانشیار ژئوفیزیک”

پایان گزارش/

4.5/5

پیشنهاد سردبیر

پربازدیدها

رونمایی از دیوار نگاره موشک فتاح در میدان مولوی اهواز
روسای جمهور ایران و فرانسه در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل دیدار می‌کنند
کشف بسته انفجاری مشکوک از سفارت آمریکا در اسپانیا
رئیسی و اعضای هیئت دولت با امام خامنه‌ای دیدار کردند
برنامه کامل مرحله یک هشتم نهایی جام ملت‌های آسیا
مراسم گرامیداشت شهید اثنی عشری و شهدای جبهه مقاومت اسلامی فلسطین در دزفول
مرز شلمچه پس از ۲۸ ماه بازگشایی شد
امام خامنه‌ای: با شیوه‌های خلاقانه یاد و مجاهدت شهدا به نسل جوان منتقل شود
رای مثبت شورای عالی انقلاب فرهنگی به روسای جدید بنیاد ایرانشناسی و جهاددانشگاهی
انتخاب اعضای هیأت اجرایی انتخابات نظام مهندسی خوزستان

سرخط اخبار کل

1403011415115570129724674
مراحل-راهسازی-مپ-اسکیل
9697369_255
14010212000487637870968356673336_69351_PhotoN
8691000_505
170151660

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *